Herbata towarzyszy nam niemal każdego dnia. Polacy uwielbiają ten napar w każdej odsłonie, zarówno na ciepło jak i mrożoną, w wersji owocowej oraz klasycznej. Herbata to nie tylko pyszny smak i wyjątkowy aromat, ale także wiele właściwości prozdrowotnych. Glovo podsumowało, jakie jej rodzaje wybieramy najczęściej oraz kiedy i gdzie zamawiamy herbatę najchętniej. Podpowiadamy także, jakie właściwości mają jej najpopularniejsze gatunki.
15 grudnia obchodzimy Międzynarodowy Dzień Herbaty. Ten jeden z najpopularniejszych napojów świata jest obowiązkową pozycją na półce każdej polskiej kuchni. Doceniana od setek lat, stała się codziennym rytuałem poranków, nieodzownym towarzyszem świąt, a także kompanem podczas chorobowych perturbacji. O tej porze roku uwielbiamy ją w wersjach rozgrzewających z dodatkiem pomarańczy, korzennych przypraw, imbiru i miodu. Latem najchętniej wybieramy herbaty mrożone, które zaraz po lodach, są obowiązkowym jego elementem.
Jaką herbatę wybieramy najchętniej i kiedy przypada polskie „tea o’clock”?
Dane Glovo pokazują, że popularność herbaty na wynos wzrasta w ekspresowym tempie. W 2021 roku Polacy zamówili jej o 96% więcej, niż w poprzednim roku. Najczęściej decydujemy się na najbardziej popularną, czarną herbatę. Drugim wyborem Polaków są napary owocowe i ziołowe takie jak mięta, malina, rumianek, melisa. Dopiero na kolejnym miejscu podium znajduje się herbata zielona. Bardzo popularnym napojem jest także chai tea latte, którą najchętniej zamawiamy w kawiarniach z dostawą wprost do naszych rąk. Największy miłośnik herbaty, w ciągu dwóch lat zamówił przez aplikację Glovo 646 kubków ulubionego herbacianego naparu. Najczęściej herbata w dostawie towarzyszy nam rankiem – pik zamówień przypada na 10:00 rano. Najwięcej składają ich mieszkańcy Warszawy, Krakowa i Wrocławia.
Czarna herbata pobudza i działa odkażająco
Najpopularniejsza, czarna ma mocny, wyraźny smak i ciemną barwę napoju. Dzięki sporej zawartości teiny pobudza, pomaga także w koncentracji i niweluje uczucie zmęczenia. Zawiera sporo przeciwutleniaczy, działa odkażająco, przeciwzapalnie, a także pomaga w przypadku problemów żołądkowych. Chroni komórki ciała przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Zielona herbata sprzymierzeńcem utraty wagi
Gatunków zielonych herbat jest bardzo wiele, wszystko zależy od jej pochodzenia, pory roku i dnia, w czasie której zebrane zostały liście. Ma to ogromny wpływ na kolor naparu, jego intensywność smaku, zapachu, a także właściwości. Napój przyrządzony z jej liści to zastrzyk antyoksydantów, polifenoli czy garbników, a także... kofeiny. Dowiedziono, że regularne picie zielonej herbaty ma pozytywny wpływ na spalanie tkanki tłuszczowej, poprawę kondycji cery czy problemy z nadciśnieniem.
Rytuał znany na całym świecie
Herbata towarzyszy ludziom od setek lat, nic bowiem dziwnego - ma wiele cennych właściwości. W różnych formach piją ją wszyscy na całym świecie. Zależnie od regionu, często serwowana w sposób rytualny, z namaszczeniem podawana w odświętnej zastawie. Jest sprzymierzeńcem zdrowia, a napar bez dodatków takich jak miód, cukier czy mleko nie ma kalorii. W każdej formie jest więc doskonałą bazą do pysznych herbacianych napoi, a tylko od naszej fantazji zależy na jaki smak zdecydujemy się danego dnia. Celebrujmy więc jej święto kubkiem aromatycznego napoju!
Link do strony artykułu: https://uww.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/15-grudnia-miedzynarodowy-dzien-herbaty